Nyhedsbrev – Forbliv aktiv i ferien og oplev mere glæde!

Posted on 9 jul, 2014

Forbliv aktiv i ferien og oplev mere glæde!

Vores hjerne og krop holder sjældent fri, de kører på højtryk, fordi de fleste af os lever i en travl og kompleks hverdag, hvor alt skal gå op i en højere enhed, job, indkøb, børn, fritidsaktiviteter osv. Det betyder kort og godt, at vi er i gang fra morgen til aften og at vi delvist accepterer og lever med det pres og den stress hverdagen ofte medfører.

 

Når ferien så står for døren, formentlig ligesom nu, forsøger de fleste af os at komme ned i gear for at give os hen til vores forestående ferie, hvilket kan være noget at en prøvelse. Der opstår let en slags “feriepanik” for nu skal vi altså ned i tempo. Men skal vi nu også det? Det korte svar er JA, selvfølgelig er det ikke konstruktivt at fortsætte hverdagens pressede rutiner i ferien. Når det så er sagt, så viser forskningen faktisk også at det, at holde sig i gang i ferien, dels skaber mere tilfredshed og glæde og dels øger vores engagement i forhold til det vi fortager os eller stræber efter. Så konklusionen er altså at det ikke gavner hverken vores krop eller hoved, at gå helt i stå i ferien (for så skal vi fx. bruge uanede kræfter på, at komme i gang igen efter ferien), men at det handler om at finde en sund balance mellem afslapning, aktiviteter og/eller udfordringer hvorved vi altså på ny kan blive tanket op med energi og glæde.

 

Her giver jeg dig og dine et par gode tip til hvordan du ved at finde din balance og opretholde et vist niveau af aktivitet i ferien, og alligevel få en nærværende, glad og stressfri ferie. Brug ferien på at lave et par af de nedenstående øvelser, vælg de øvelser som passer bedst til dig!

 

1. Tag kontrol og hold dit fokus; Løs de ting som ikke kan vente på arbejdet, og beslut dig så for at du har ferie dvs. lad mail, telefonbeskeder, linkedIn o. lign. vente til du er tilbage fra ferie. Kan de ikke det så sæt et fast tidsinterval af om ugen fx hver mandag fra 10-11 hvor du løser disse opgaver. På den måde får du koblet hjernen fra og stresset af, ved at fokuserer på det der står for døren lige nu, nemlig ferien og opladning af dine personlige energireserver.

 

2. Hold kroppen i gang – Motionér; Find rulleskøjterne eller cyklen frem og kom af sted og tag familien med, løb eller snup en power walk ved stranden eller i skoven – Måske er du rejst udenlands, så er det jo oplagt med en 100 meter i poolen. Mulighederne er mange, og gevinsten af daglig motion, er mindre stress, bedre søvn og selvtillid og større glæde, blandt andet fordi din hjerne udskiller “feel-good” hormoner (endorfiner) som også øger de engagement i forskellige sammenhænge.

 

3. Husk at grine hver dag; Som de fleste er du sikkert bekendt med hvordan et godt grin virker befriende, og får dig til at føle veltilpashed og glæde. Studier viser da også at latter, dels nedsætter følelsen af stress og dels sænker latteren faktisk mængden af stresshormoner i blodet. Du slår altså to fluer med et smæk – og den positive effekt opnås faktisk også selvom du bare tænker på noget sjovt. Så der er ingen undskyldninger, slip legelysten fri og kild ungerne under tæerne, sprøjt vand på naboen, eller fortæl den næste du møder en vittighed, ja kun fantasien (og omsorgen) sætter grænser.

 

4. Slap lidt af; Det lyder måske lettere sagt end gjort, men gør det alligevel! Forskning viser at det at være mindful eller nærværende virker stressnedsættende ved at virke beroligende på hjernen og sindet. Du ved helt sikkert selv hvad der normalt virker afstressende for dig, så indled ferien med det der virker for dig, hvad enten det er en gåtur i smukke omgivelser enten alene eller med din elskede i hånden, meditation, yoga, en god bog, læg et puslespil med dine børn, en god film eller hvad det nu kan være.

 

5. Vær sammen med dine yndlingsmennesker; Nærvær med dine børn, gode venner, familie osv. kan være svært at presse ind i en travl hverdag, men prioriter det alligevel, og her er ferien jo et oplagt sted at starte. Socialt samvær og samhørighed med dine nære, er en vigtig ingrediens i opskriften på glæde og det er samtidig god hjernegymnastik i kampen mod stress.

 

6. Tænk positive tanker; Hvis du vil have en glad ferie så øv dig i at vende negative tanker og udsagn til mere positive udtryk, hvis du er som de fleste har du måske tendens til at komme med udsagn som “puha hvor er det varmt i dag” prøv i stedet med et positivt udsagn som “Hvor er det dog skønt at solen skinner så jeg endelig kan få mine røde sommerkjole på”

 

7. Lav en liste med ting du godt kunne tænke dig; Lav en liste over ting du sjældent får gjort eller bare godt kunne tænke dig. Gør en og gerne flere af disse ting i løbet af ferien eks. Jeg vil tage mine børn med i ballongyngerne i tivoli, jeg vil overraske min partner, jeg vil bestille en fodmassage, jeg vil tage min familie med ud og bade i havet eller lign.

 

8. Brug dine personlige styrker til noget nyt; De fleste ved nogenlunde hvad de er gode til, hvis du ikke ved det, så tænk lidt over det nu hvor du har ferie! Nogle af dine styrker er måske kærlighed, vedholdenhed, nysgerrighed, venlighed eller måske er humor og mod. Øv dig på at bruge dine styrker på nye måder er du nysgerrig, så vær nysgerrig på noget på ferien du sjældent for lejlighed til at udforske, er kærlighed en af dine styrker så gør gode gerninger i nye kontekster fx hjælp nogen over vejen, giv din partner blomster eller lign.

 

9. Udvis taknemmelighed; Tænk over de ting du værdsætter i livet og i din hverdag, både i og udenfor arbejdet. Fokuser fx på en person som har betydet eller betyder noget særligt for dig, måske har personen haft indflydelse på noget positivt du har opnået i dit liv. Forskningen viser at når vi aktivt og bevidst udviser taknemmelighed bliver vi glade og effekten varer ved. Hvis du er rigtig modig, så fortæl din gamle ven, bedstemor eller ægtefælle at du værdsætter dem og for hvad! Eller skriv din egen lille dagbog, hvor du minder dig selv om dine betydningsfulde mennesker.

 

10. Fortæl positive historier; Fortæl alle på din vej om dine positive oplevelser i livet, lad være med at bruge ferien på at dvæle over alt det du ikke har, alt det du ikke kan lide og alt det du burde have. Fortæl i stedet om dine drømme, ønsker og alt det gode du har i dit liv. Forskningen viser nemlig at ikke nok med vi selv bliver gladere mennesker, vores omgangkreds bliver også gladere hvis vi fortæller positive historier til hinanden og effekten varer ved længe efter.

Med disse råd ønsker jeg dig en fantastisk ferie – og husk rådene virker også i hverdagen på den anden side af ferien. Forskning viser faktisk at ikke nok med at ovenstående øvelser virker stressreducerende, de virker også forbyggende, fordi du bliver mere veltilpas, energisk og glædesfyldt, og således også mere robust overfor udfordringer som fx travlhed og stress.

 

Varme og glade sommerhilsner Tanja Staal Wegner – Fokus i livet

 

Referencer:

 

Bengt Brülde (2014).
Happiness and the Good Life. Theoria.

 

Fernandez, A., Goldberg, E. with Michelon P. (2013) The Sharpbrains – Guide to Brain Fitness. How to Optimize Brain Health and Perfomance at any age.

 

Frederickson, B. L. (2010). Positivitet – kilder til vækst I livet. København: Dansk Psykologisk forlag.

 

Lambert, Gwinn, Baumeister m.fl. (2012) A Boost of positive effekt: The Perks of Sharing positive experiences. Journal of social and personal relationships

 

Niemiec, R. M. (2013). Mindfulness and character strengths: A practical guide to flourishing. Cambridge: Hogrefe.

 

Seligman (2011). At lykkes – En perspektivrig Positiv Psykologi om Lykke og Trivsel.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Modtag mit nyhedsbrev

Du modtager en bekræftelsesmail om lidt.